Struinpad Milsbeek

' Wandelpad'

Struinpad Milsbeek

' Wandelpad'

Struinpad Milsbeek

' Wandelpad'

Struinpad Milsbeek

' Wandelpad'

Struinpad Milsbeek

' Wandelpad'

Struinpad Milsbeek

' Wandelpad'

Struinpad Milsbeek

' Wandelpad'


cultuurbehoud milsbeek 6.2 Deksel put met spindelschuif De BultenDeksel van de put met spindelschuif
op de grens van het poldertje en de rivierduin

 

6 Ontwatering De Bulten

Een gedeelte van De Bulten bestond uit een laaggelegen “ontveende” rivierstrang die niet rechtstreeks kon afwateren op het Achterbroek of de Tielebeek. Begin 1900 wilde de toenmalige eigenaar Jan Laarakkers van dit drassige land goed bouwland maken. Hij bouwde hiervoor een poldermolentje (zie ook het informatiebord aldaar).

Het poldermolentje in De Bulten bleek niet naar tevredenheid te werken, waarschijnlijk doordat het molentje in het laaggelegen poldertje te weinig wind kon vangen. In de crisisjaren werd daarom dwars door de rivierduin een circa 400 meter lange metersdiepe sleuf gegraven richting de Maas. Deze grote klus werd uitgevoerd met werkeloze buurtbewoners en familieleden, “huisvlijt” die tegenwoordig ondenkbaar zou zijn. Met het vrijkomende grintzand maakte men eigenhandig afvoerbuizen die in de sleuf werden gelegd. Zo ontstond een ondergrondse afvoerleiding die uitmondde bij de Tielebeek op de plek waar u nu staat. De uitmonding is nog zichtbaar. Om te voorkomen dat bij hogere waterstanden van de Maas het water door de afvoerbuis kon “terugstromen”, werd op de grens van polder en rivierduin een put met spindelschuif gemaakt. Bij hoge waterstanden kon deze worden gesloten om overstroming van De Bulten en het Achterbroek tegen te gaan. Bij de kleiwinning in de Gebrande Kamp is helaas een deel van de afvoerleiding verloren gegaan.
cultuurbehoud milsbeek 6.1Waterafvoer dwars door de rivierduin naar TielebeekTracé van de dwars door het rivierduin gegraven
afwatering naar de Tielebeek

Veel wandel plezier in het mooie Milsbeek